2014. május 15., csütörtök

Csíki Székely Múzeum

     
     Egyik nap fogtam a batyumat, és meglátogattam a Csíki Székely Múzeumot, ahol nagy meglepetés ért, hiszen nem tudtam, hogy felújították/megújították az állandó kiállításokat. De pozitívan ért a dolog, mert átjárva a termeket sokkal jobban magával ragadt az egésznek a hangulata. A kapus úr nagyon kedves volt, és útbaigazított. Még egy kis információs füzetet is kap a látogató, amelyben pontosan utána nézhetünk a tárgyaknak, amit éppen látunk. Az egyik állandó kiállítás a „Csíki idők járása” nevet kapta, amely a vidékre jellemző tárgyak által a csíki mindennapok sajátos életterét mutatja be. Az egyik teremben egy havasi esztenaépületet rekonstruáltak, majd ezt követi a mesterségek terme, a kocsiszín, és végül eljutunk a lakásbelsőbe, ahol az asszonyok élettere terül elénk. Ez az átalakítás sokkal jobban magával ragadja az embert, hiszen a bábuk élethűek, sőt hangeffektek is segítenek a 19. századi székely otthonába képzelni magunkat.
       A másik állandó kiállítás a Mikó vár történetét eleveníti fel. Ugyanúgy mint az előbbinél, itt is egész termeket rendeztek be, amelyek bemutatják az egykori várbeli élet mindennapjait, méghozzá valósághűen. Míg körbejárjuk a termeket, kisfilmeket vetítenek, amelyeken megidézik például a konyha nyüzsgő életét. ( és amelyeket ugyanott forgattak, tehát az élmény garantált)
       Ezenkívül időszakos kiállítások is helyet kapnak a múzeumban.
       Mikor a végére értem, csak egy valami bántott…hogy nincs több terem. J Mindenkinek tanácsolom, hogy ne hagyja ki.

    Információk:
  Csíkszereda, Vár tér 2. szám
Tel.: (004) 0266 372 024

Tel./fax: (004) 0266 311 727
Mobil: (004) 0753 073 531
E-mail: info@csikimuzeum.ro

Nyitva tartás: kedd−vasárnap

10.00−18.00    március 15 − október 15.

10.00−17.00    október 16 − március 14.

Hétfőn, egyházi és állami ünnepeken zárva.

Belépőjegy
Teljes ár: 8 lej
Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 5 lej
Csoportos jegy (15 fő+): 5 lej/személy
Csoportos tanulójegy (15 fő+): 3 lej/személy
Ingyenes

         7 éven aluli gyerekek, diákcsoportokat kísérő pedagógusok (max. 2 személy), muzeológusok (igazolvánnyal), újságírók (igazolvánnyal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése