2014. február 22., szombat

Szent-Anna tó


      
Megközelítése/Információk
      A szigorúan védett természetvédelmi területre autóval is bejuthatunk díjfizetés ellenében, de Tusnádfürdőről gyalog is megmászhatjuk a hegyet. Autóval Csíkszereda felől, Tusnádfürdőt elhagyva Sepsibükszádon nagyon jól kitáblázott útvonalon érhetünk fel a Csomádra. És amennyiben nem bánunk egy kis gyaloglást( 30 perc), akkor az autónkat otthagyhatjuk a fenti nagy őrzött parkolóban,ez esetben 10 lejbe kerül, ha pedig egész a tóig leszeretnénk kocsikázni, akkor 20 lejt kell fizetnünk. Ha túrázni van kedvünk, Tusnádfürdőről a piros kereszttel jelzett útvonalon kell haladnunk. Körülbelül 4,5 km, amit 1,5 óra alatt lehet megtenni.
        Nagyon szép fotókat lehet csinálni a Kilátóról, ami kb.100 méterrel azelőtt található, hogy leérnénk a tóhóz, az aszfaltozott út jobb oldalán, ki is van táblázva, és lépcsőn érhetjük el.
        A Szent Anna tó környékének a jelszava a tisztaság. Nagyon ügyelnek rá, tüzet tenni, szemetelni, szigorúan tilos. Bár meg is érhetjük, és tiszteletben is kell tartanunk.
     A tó partján állva lenyűgöző a látvány. A majdnem szabályos kör alakú tó vizén visszatükröződik a kráterperem fenyőerdővel benőtt kies látványa. A tóban csónakázhatunk, sőt nyáron fürödhetünk is, nem ritka a 24-25 C fokos vízhőmérséklet sem. A helyiek szerint mindenképpen fürödjünk, vagy legalább mosakodjunk meg a vízben, mert ezt megtéve, a tó tündére védelmez minket egy évig. 

    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése