2015. december 9., szerda

Székely gasztronómia

         A székely konyhára jellemző, hogy olcsón, leleményesen, már már mondhatni egyszerűen,  finoman készíti ételeit. A háziasszonyok megpróbálnak minél több háztáji alapanyagot felhasználni, amit az év során megtermeltek, eltettek, hogy minél kevesebb boltban vásárolt hozzávalót kelljen használniuk. Mindennapi ebédjüket ezért körültekintően tervezik meg. Egész évben vigyáznak arra, hogy aprólékosan feldogozzák a két kezük által termelt alapanyogakot. A nyár folyamán el nem használt zöldségeket, zöldfűszereket lefagyasztják, az ősz beköszöntével pedig megkezdődik az úgynevezett "eltevések ideje". Mindenféle savanyúság: ecetes uborka, kovászos uborka, "gogosi", csalamádé, muratura ( vegyes zöldség savanyúság sós lében) . Ezenkivül a jól ismert zakuszka, vinete (padlizsán) , házi ételízesítő , különféle kompótok. És az év minden szakában a szezon jellegű dzsem, lekvár ( málna, eper, barack, szilva, áfonya, hecserli/csipkebogyó) készítése. 
        Télen pedig hagyományosan kétszer vágnak disznót, egyszer decemberben és egyszer februárban. Ilyenkor főszerepet kap a szalonna és kolbászok füstölése, meg a hagyományos tűrthús, disznó fősajt, házi májas,tepertyű elkészítése. Általában két napot vesz igénybe a disznóvágás, és a szokásokhoz hűen első este káposztalé leves, és a friss húsból készült paprikás kerül az asztalra. Második nap, megünnepelvén a sikeres disznóvágást, a gazdák kolbásszal, véres hurkával, pityókapirével (krumplipüré) , hozzá tormás céklával és jó savanyú uborkával kínálják meg a családot és a segítőket.
       Egyik fő jellegzetessége a székely konyhának a kemencében sült pityókás kenyér, hiszen  " hogy faljon egyet, a székelynek egyéb se kell csak egy karaj házikenyér, egy fej hagyma , na meg egy darabka szalonna". S ha kerül hozzá még egy darab juhsajt is, az már igen jó.
       A sütemények közül is előnyben részesítik a kelttésztából készülteket, továbbá a palacsintákat, gombócokat (szilvás, tehéntúrós). 
       Gombaszezonban előszeretettel fogyasztnak szegfűgombát, rókagombát, medvegombát, csiperkét, galambgombát és őzlábat. Minden ami megtalálható a természetben igyekszenek felhasználni. Csihányból (csalán) főzeléket készítenek, a bogyós gyümölcsökből, a bodzából és a fenyő friss hajtásaiból szörpöket, gyógynövényekből mézet főznek.
      Hogy ne felejtsük el a szeses italokat se, híres a köményes pálinka, szilva pálinka, valamint nálunk Csíkban elterjedtebb a kokojzapálinka (áfonyapálinka). 
      

A székely konyha receptjei:

Pityókás tokány/ Paprikás krumpli



Olvass tovább: http://utazz-erdelybe.webnode.hu/tortenelmunk-hagyomanyaink/gasztronomia/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése