2014. március 3., hétfő

Bonchidai Bánffy-kastély

   


            Bonchida Erdélyben, Kolozs megyében, Kolozsvártól 30 km-re északkeletre fekszik. Nevét valószínűleg egy Bonc nevű személy birtokán átvezető hídről kapta.

    A Bánffy-kastély Erdély egyik legnagyobb, évszázadokon keresztül legépebben megőrzött főúri kastélya.
     A fénykorában Erdély Versailles-aként számontartott bonchidai Bánffy kastély a 16. századtól fokozatosan épült és a 19. század közepén nyerte el végleges formáját.

Leírása:


      Elődje, az Ulászló korabeli vár alapjain a 16. század első harmadában itt egy nagyobb nemesi kúria volt. Anyagának felhasználásával és annak helyén a dobokai vár elhordott köveiből Bánffy Dénes a 17. században felépítette a négyszög alaprajzú, négy sarkán kerek tornyokkal erősített, belső udvaros reneszánsz várkastélyt.
A kastélyhoz tartozott egy nagy félköríves előudvar (külső udvar) és a malomcsatorna felőli kaputorony, melyet az utolsó szakaszán felvonható fahídon lehetett megközelíteni. A Rákóczi-szabadságharcban erősen megrongálódott épületet Dénes fia, György (az erdélyi fejedelemség főkormányzója) még késő reneszánsz stílusban felújíttatta, de az ő fia, Dénes kolozsi főispán 1748-1753 között már barokk modorban építtette át. Bánffy Dénes, aki Mária Terézia főlovászmestereként járatos volt a lótenyésztésben, bonchidai birtokán, a keleti oldali régi sáncok helyén lovardát, istállót és ezekhez kapcsolódó melléképületeket húzatott fel, ezek együtt ív alakban csatlakoztak a kastélyhoz. A régi kaputorony helyét az új díszkapu foglalta el, és a patkóforma épületsor tetejét a Johannes Nachtigall által faragott, 32 kőszoborból és urnákból álló galéria díszítette.
A kastély pazar belső berendezéseinek, gazdag könyvtárának, az épületet környező hatalmas parknak nem akadt párja a 18. századi Erdélyben. A várkastély a későbbi örökösök idején klasszicista és romantikus jegyekkel gazdagodott.
      Ma a saroktornyok, néhány szoba, egypár megmaradt reneszánsz ajtó- és ablakkeret várja sorsa alakulását. 1999-ben a kastélyt felvették a világ 100 legveszélyeztetettebb történelmi műemlékének listájára. Ezt követően nemzetközi programot dolgoztak ki az épület megmentésére, mely célra jelentős összegek gyűltek össze. Eddig a kastély egykori konyhaszárnyához tartozó tornyot restaurálták, továbbá megjavították az épület tetőszerkezetét és a kastély kapuépületét.

A kastély kertje:

      A bonchidai kastélyparkról először a tizennyolcadik század közepén hallunk, amikor Bánffy Dénes, Schönbrunn és Versailles mintájára pompás franciaparkot próbált létesíteni Bonchidán. A Johann Christian Erras tervei alapján készült franciapark szigorú, mértani formáival egészítette ki az épületek barokk pompáját. Szimmetrikus allék, széles teraszok, cserjék, nyesett bokrok alkották a parkot. Három, 1 km hosszú hársfaallé indult sugárirányban a kastély nyugati falától, s a hídtól egy negyedik indult észak felé.
       A tizenkilencedik században a parkot Bánffy József alakíttatta át. A változtatások szorosan kötődtek az épületeken végzett munkálatokhoz. A geometrikus formákat a divatos, romantikus parkrendszer váltotta fel, előbb Hermann Sámuel, majd 1831-ben László János tervei alapján. Az angliai eredetű romantikus kertrendezési stílus a szigorú franciaparkok ellensúlyozásaként jött létre. A sugárutakat és formára nyírt bokrokat kanyargós utak, bozótok váltották fel, amelyek a szabadon növő fák és növényzet összhatását keltették.
        A kastélypark ma már alig idézi hajdani szépségét, a gondozás több évtizednyi hiánya miatt elburjánzott, az évszázados fákat önkényesen kivágták.(Forrás: www.mezoseg.eloerdely.ro)

Bonchidai Kastély Napok:

      A Transylvania Trust Alapítvány és Bonchida község Polgármesteri Hivatala minden évben megrendezi a Bonchidai Kastély Napokat, melynek helyszíne a bonchidai Bánffy kastély.A rendezvény meghívottai között szerepelnek néptánc együttesek, hagyományos, klasszikus és könnyűzenei együttesek, kézművesek, táncosok, bábszínészek és sokan mások. Szokott lenni lovasbemutató és esti filmvetítés is. A közönség megcsodálhatja a kastély egyedi jellegét, részt vehet különböző kulturális bemutatókon, művészeti kiállításokon, a könyvvásárban kedvére válogathat az irodalmi és szakmai kiadványok között.

       Ugyanakkor kézműves foglalkozások keretében gyöngyfűzés, nemezelés, fonatok, varrás, fafaragás, fazekasság ismertetése gyakorlása vár a résztevőkre. Párhuzamos programok közt szerepelnek a gyermek- és cserkészprogramok, bútorfestés és régiség vásár.A gyerekek bábszínházi előadásoknak örvendezhetnek, részt vehetnek játékokon a gyereksátorban, rajzversenyen és alkotóműhelyeken. A rendezvény blues-, jazz-, rock és komolyzenei koncerttel, néptánccal kedvez a látogatóknak.


Frissítés:
    Hétmillió euróból épülhet exkluzív hotellé a mai Románia területén fekvő bonchidai Bánffy kastély. A gyönyörű, 18. századi épület felújítása várhatóan 15 évig tart majd. A hivatalos tájékoztatás szerint a felújítást követően az épületet elsősorban idegenforgalmi célokra hasznosítják majd.
     A legszebb erdélyi barokk műemlék felújítását a történelmi épületek megőrzésének nagy-britanniai intézete is támogatja. A Transsylvania Trust összesen 49 évre vette haszonbérbe a bonchidai Bánffy kastélyt, amelyben luxusszállodát szeretnének építeni, de a projektet ugyancsak támogatja anyagilag Károly herceg a Charles of Wales Charitable Trust nevű alapítványon keresztül. A komplexumban lesznek éttermek, de ugyancsak helyet kap majd benne konferenciaterem, turisztikai információs központ és kézműves műhelyek is, segítve egyúttal a helybéliek megélhetését.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése