2014. március 4., kedd

Gernyeszegi Teleki-kastély

    
     Gernyeszeg Marosvásárhelytől 15 km-re északkeletre a Maros bal partján fekszik. A község nevezetessége a Teleki kastély és az azt körülvevő kastélykert.  Gernyeszegi kastélykertet könnyen megtalálhatjuk. Marosvásárhelyt Szászrégen irányába elhagyva Sáromberke után következik Gernyeszeg, ahol a központba érve bal oldalra egy mellékút tér el, innen már látszik a kastélypark.
        Erdélyi István várát (a hozzá tartozó birtokkal együtt) Teleki Mihály kancellár szerzi meg 1685-ben, aki földszintes gazdasági épületekkel zárja körül azt. 1772-1782 között Teleki József fia, Teleki László gróf a várat lebontatja, és a ma is álló kastély építésébe kezd. Teleki László házassága Ráday Eszterrel nagyban befolyásolta későbbi építkezéseit. A Ráday hásasság révén nyerte a család Pest megyei birtokainak jórészét, s ez a kapcsolat döntően hatott a gernyeszegi kastély megtervezésére is. Nagyon hasonlít a gödöllői kastélyhoz. A házasság magyarázatot ad arra is, hogy oly távol Pest megyétől hogy jelenhetett meg hasonló stílus.
         A Meyerhoffer András tervei alapján U alaprajzú, háromtengelyes, szárnyaival cour d’honneur-szerűen a kert felé forduló gernyeszegi kastély úgynevezett Grassalkovich stílusban épült. Érdekessége, hogy az év beosztásának megfelelően 52 szobája és 365 ablaka van.
     A négyszög alakú belső udvart észak és kelet felől egyemeletes, dél felől földszintes kőépületszárnyak határolják, nyugatról zsindelyes boronapalánk keríti. Elhelyezkedését tekintve a hajdani három saroktornyos vár helyére épült, a falu délkeleti végében, keleti oldalán az országút halad el, nyugaton pedig a Maros folyik. A Maros vizét keskeny csatornákon át már a régi erődítmény idején, a várat körülölelő, egyenetlen mélységű és szélességű várárokba vezették.
     Az emeleti nagy szalonban található rokokó fehér porcelánkályha, az üvegcsillár, a kis szalon márvány kandallója az egykori berendezés szépségére és a Teleki család ízlésére enged következtetni.
     Teleki Sámuel, a híres Afrika utazó itt őrizte nevezetes gyűjteményét és a család 6000 kötetes könyvtárát. Mindez azonban elpusztul a világháborúk viharos évtizedeiben. A megmaradt könyvek és levéltári anyagok a Telekiek marosvásárhelyi levéltárában, a Teleki Tékában, valamint az Erdélyi Múzeum egyesület levéltárában találhatóak meg.

       A kastélyt 1949-ben erőszakkal államosították, és 2007-től  gyermekkórház működött benne. Ma már vissza került a tulajdonosokhoz a kastély, akik helyreszeretnék állítani a kastélyt, és kulturális és turisztikai célokra használnák. Ma már rendezvényekre is ki lehet bérelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése