2014. március 4., kedd

Bethlen-kastély


    Segesvártól 12 km-re, a Dános-patak partján, dombok közt rejtőzve Keresden áll a Bethlen család ősi fészke; egykori kastélya, mára már elhanyagolt állapotú, bástyái közül csak kettő áll.
   A keresdi kastély az erdélyi reneszánsz kastélyépítészet legszebb emléke, az ország műemléki örökségének kiemelkedő értéke.
       A reneszánsz stílusban épült várkastély alapjait még a 15. század közepén rakta le Bethlen Márk.
     Az épület négyszögű udvar köré épült, lőrésekkel ellátott háromemeletes kerek tornyát domborművű őrző alakok díszítették.
     Az emeleti bejáratához balusztrádos lépcső vezetett a régebbi erődítési gyakorlatnak megfelelően.
   Árkádos szárnyát, mely egyben a kastély legszebb része volt valószínűleg Bethlen György felesége, Károlyi Klára kezdte építtetni 1559-ben bővítették, régi részeit átalakították. Saroktornyának egyik rozettás ablakán feltüntetett monogram szerint: (M. B. 1598), fiuk Bethlen Mihály is részt vett az építtetésben.
    1675-ben Bethlen Elek emelte erődítéseit. Ő írta meg a Bethlen család első történetét. Itt írta meg Bethlen Farkas is Erdély történetét.
     A kastélynak különösen szépek díszesen faragott ablakkeretei és íves ballusztrádos tornácfeljárója is, mely némileg hasonlít a sárospataki Perényi-loggiára.
  A várkastély jellegét külső megjelenésében és belső részleteiben nagyrészt reneszánsz elemek határozták meg, de fellelhetők régebbről megmaradt középkori részletei is, főként az egykori gótikus várkápolnában.
      A vár udvarán virágoskert, a kastély körül nagy angolkert terült el. Nem hiányzott belőle az ötszögletű alaprajzú nyári pavilon, melynek falát festett képekkel díszítették.
    Végig a Bethlen család birtoka volt, a 20. század elején még lakták, majd a két világháború között elhagyták. Azóta fokozatosan pusztul, de helyreállítása megkezdődött.

Tudnivalók:
 Nyitvatartás: Kedd-Vasárnap: 10-17 óra között
                     Hétfőn/Ünnepnapokon zárva
 Belépők:  10 Ron/ felnőttek
                  5 Ron/ gyerekek
 További információk: http://bethlen.ro 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése