2014. május 31., szombat

Farkaslaka/ Tamási Áron

  Székelyudvarhelytől 13 km-re fekszik Farkaslaka. A település neve eredhet a régi pogány időkből a farkas totemállat nevéből, viszont a hagyomány szerint a közeli erdőkben sok farkas lakott, amelyek néha a faluba is bemerészkedtek, és az őrizetlenül hagyott lovakat megtámadták. Így a farkas lakta névből eredhet a Farkaslaka név. 

      A két hatalmas cserefa közt nyúgvó Tamási Áron síremléke mára már zarándokhellyé vált. Az írót végakarata szerint temették el Farkaslakán.  A falu híres írójának temetése 1966-ban volt, a mai síremléket Szervátiusz Jenő és fia készítette el 1972-ben. 

       A Tamási-emlékmű a Hargitáról, a tizenhétfalusi legelőről, Medveferedőből (ahol az "Úr asztala" nevet viselte) ide szállított, 3 méter magas, átlag 1 méter széles, közel 2 m3nagyságú, 8 tonnányi andezitsziklából készült.
     Sütő András szavaival "több tonnás hegyibeszéd" Tamási hőseit ábrázolja: Magdót, az "Énekes madár" ifjú szerelmesét, Jégtörő Mátyást és az ördögöt, akit megbicskáztak a csíkszentmihályi farsangon (Ördögváltozás Csíkban), meg Ábelt, a hargitai pásztorfiút, aki Amerikában döbbent rá az igazságra: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne...".
    Ha a sírtól balra, a templomkert felé vesszük az irányt, akkor már jó úton haladunk Tamási Áron szűlőháza felé. Még negyedikes koromban járhattam ott osztálykiránduláson, de mára már elfelejtettem, hogy ilyen messze fennt van a falu végében a ház. El is indultam gondtalanul, követve az iránytjelző táblákat...és hát úgy 3 km sétálhattam mikor végre megláttam az ismerős házat. Tehát aki már kifáradt az egész napos jövés-menéstől, vagy sürgeti az idő, az nyugodtan menjen fel kocsival.
   


   A Tamási-emlékházat 1972. szeptember 24-én avatták fel. Közel 200 éves, faboronás, háromosztatú, zsindelyes ház. 1970-től 1982-ig Tamási Gáspár, az író testvéröccse volt a ház gondnoka, majd 1982-től Tamási Erzsébet, az író húga és férje Sipos Ferenc. A csűrt Tamási Gáspár építtette. Az első szobában, a "nagy házban" Tamási emlékkiállítás látható a Tamási család szobabelső berendezéseivel, Tamási Áron használati tárgyaival, majd Tamási alkotásaiból, irományaiból, leveleiből és fényképeiből válogatott gyűjtemény tekinthető meg. Az asztalon a családi fényképalbum és emlékkönyv látható.Tamási Áron a külső "kicsi" házban (szobában) született 1897. szeptember 19-én. A múzeum gondnokságát ma az író legkisebb húgának , Erzsikének a fia és neje látja el.
Információk
Árak




















Régi iskola a templomkertben

Farkalakai templom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése